Yhteinen ympäristö

Yhteinen ympäristö

Yksityisautoilu ja joukkoliikenne

Monissa asiayhteyksissä, kuten tämän vuoden kuntavaalien vaalikonekysymyksissä, yksityisautoilun edistäminen asetetaan vahvasti vastakkain joukkoliikenteen edistämisen kanssa. Itse en koe näitä toisiaan poissulkevina asioina.

Linja-autojen uuden runkolinjaston käyttöönotto tai kattavien pyörätieverkostojen rakentaminen eivät heikennä yksityisautoilun edellytyksiä, vaan päin vastoin edistävät niitä. Mitä enemmän ihmiset käyttävät joukkoliikennettä tai liikkuvat kevyen liikenteen puolella, sitä enemmän avautuu tilaa yksityisautoilijoille. Ruuhkat vähenevät, liikenteen sujuvuus paranee ja parkkipaikkojakin on käytettävissä runsaammin.

Vastuullinen kalastus

Kalastus on lähellä sydäntäni. Olen viettänyt paljon vapaa-aikaa kalastuksen parissa, ja onnekseni päässyt tutustumaan vastuullisen kalastuksen saloihin. Monet, varsinkin vanhemman ikäpolven ihmiset, ovat tottuneet nostamaan vedestä kaiken saaliin, oli sille käyttöä tai ei. Mitä suurempi kala, sitä hienompaa oli viedä saalis näytille, valmistaa se ruoaksi tai jättää linnuille. Itsekin opin tämän mallin pienestä pitäen vanhemmiltani, mutta olen sittemmin ymmärtänyt vastuullisen kalastuksen ja varsinkin isompien yksilöiden vapauttamisen hyödyt.

Isot petokalat, kuten hauki, pitävät särkikalakantoja kurissa, mikä puolestaan parantaa vesistöjen tilaa. Runsas särkikalakanta aiheuttaa ja ylläpitää vesistöjen rehevöitymistä, josta Turun ainoat järvet Kakskerranjärvi ja Illoistenjärvikin pahasti kärsivät. Isommat petokalat omaavat myös pienempiä lajitovereita laadukkaamman geeniperimän. Ne tuottavat enemmän nopeakasvuisempia ja elinkykyisempiä jälkeläisiä. Oikein valmistettuna hauki on toki erinomainen ruokakala, mutta vesistöjen laadun turvaamiseksi keittiöön kannattaa valita 2-3 kiloinen yksilö jättivonkaleen sijasta.

Tavoitteeni:

  • Parannetaan joukkoliikennettä ja turvataan yksityisautoilun edellytykset.
  • Turvallisempi ja kattavampi pyöräilykulttuuri kaikkien turkulaisten ulottuville.
  • Vastuullisen catch and release -kalastuksen hyödyt tulee tuoda päättäjien ja kuntalaisten tietoisuuteen vesistöjen rehevöitymisen ehkäisyssä.

Comments are closed.